©2019 by FITNESSBYTHUN. INNEHAR F-SKATT

 
Search
  • TEAM FITNESSBYTHUN

Kaloriräkning. Ett smart val?

Att räkna kalorier är ett komplicerat sätt att gå ner i vikt. Fett, kolhydrater, protein, godis - är alla kalorier skapade lika, eller är vissa bättre än andra?


Kaloriräkning. "När det gäller viktökning är en kalori en kalori" säger Simon Thunberg, licensierad kost- och träningsrådgivare. Men det finns en mängd skäl att basera dina matval på andra kriterier än kaloriinnehåll. Till exempel, om maten du äter innehåller fiber, kommer det att hålla dig mätt en längre tid, förklarar Thunberg, vilket kan förhindra att du får i dig "extra" kalorier för att mätta dig själv. Fördelen med att välja exempelvis frukt, grönsaker och andra livsmedel med lägre fetthalt är att du får mer för pengarna. Kolhydrater och protein har 4 kalorier per gram, medan fett har mer än dubbelt så mycket - hela 9 kalorier per gram. Om du räknar kalorier för att gå ner i vikt, men äter mat med högre fett som bacon och ost med full fetthalt, kan du eventuellt konsumera mer än hälften av din dags kaloriutdelning i slutet av frukosten, berättar Thunberg. Att välja kolhydrater och protein till din morgonmåltid, å andra sidan, en omelett fylld med äggvita, svamp, lök, grön paprika och en liten mängd ost med låg fetthalt, så kan du "spara" kalorier för att använda dom i andra måltider.


Varför är kaloriräkningen så populär?

Som svenskar älskar vi att göra saker enkelt och smidigt, förklarar Thunberg. Att räkna kalorier är mycket lättare än att faktiskt förstå de komplexa effekterna mat har på våra kroppar. Kalorier räknas, men de är långt ifrån hela bilden på hur det funkar.


"Mat ger hormonella effekter i kroppen" berättar Thunberg. "Vissa hormoner säger till kroppen att lagra fett. Andra säger till kroppen att släppa sockret och vissa säger till kroppen att bygga muskler. Studie efter studie visar att dieter baserade på samma mängd kalorier, men olika proportioner av fett, protein och kolhydrater, resulterar i olika mängd viktminskning"


Varför det är svårt att hålla räkningen?

Det kan också vara extremt svårt att räkna kalorier exakt. Även om 67% av svenskarna rapporterar att man tar hänsyn till kalorier när man köper mat, så har nästan 9 av 10 ingen aning om hur många de faktiskt behöver, förklarar Thunberg.


Vart går de kalorier som saknas?

"In i munnen och direkt till midjan, för det mesta" Säger Thunberg. Faktum är att det är mycket som arbetar mot oss när det gäller att hålla oss smala och friska. Undersökningar visar att stora måltider och stora portioner (tänk helgdagar och de flesta restaurangmiddagar) undergräver våra kaloriräkningar. Och att vara överviktig gör det ännu mer troligt att vi underskattar kalorierna i vår måltid - en bestämd nackdel när det gäller att gå ner i vikt. "Alla människor, oavsett storlek, är mer benägna att kunna gissa antalet kalorier i små måltider än i stora. Överviktiga människor tenderar att äta större måltider och större portioner, vilket förklarar varför de tenderar att göra misstag som att räkna kalorier" förklarar Thunberg. Även näringsexperter är inte ett undantag. När Thunberg under en föreläsning visade 50 dietister fem olika måltider som faktiskt serverades på restauranger. 1.Lasagne. 2.Caesar sallad med kyckling. 3. Salladssmörgås med tonfisk.

4. Biffplatta.

5. Hamburgare med lökringar. Så var deras uppskattningar av antalet kalorier i varje måltid svagt otillräckliga. Vissa måltider innehöll dubbla kalorier som vissa förutspådde att de gjorde. "Det mest uppenbara alternativet till att vara hälsosam, behöver inte alltid vara det bästa alternativet" förklarar Thunberg.

Så varför räknar vi fortfarande kalorier?

"För det mesta, eftersom det är de vad vi är vana vid att göra - det vill säga att följa en matematisk formel för att kroppsvikt är lika med kalorier in - kalorier ut" säger Thunberg. Det är oftast på grund av media och missvisande information på internet.


Vad kan vi göra istället för att räkna kalorier? "Formeln är fortfarande korrekt, men samtidigt fel" säger Thunberg, men eftersom det är svårare än vi tror att räkna kalorier, så kanske du vill använda andra metoder för att polisera ditt energiintag.

"Tänk på dina träningspass och jämför hur du gör med din mat" säger Thunberg. När vi tränar förbränner vi kalorier, men vi räknar sällan kalorier när vi beräknar hur mycket träning vi behöver. Istället räknar vi kilometer, minuter eller hjärtslag. Precis som med mat. Hur mycket kalorier får jag per 100 gram? 400 från den och 500 från den, vilket är helt fel tänk. Är du redo att hoppa av den kaloriräknande bandvagnen? Så här gör du istället enligt Thunberg:

  • Istället för att räkna kalorier, ät mindre portioner. Det kan verka som ett grundläggande koncept, men det är lätt att glömma att större portioner har fler kalorier. De flesta av oss mäter en servering som "mängden vi är vana att äta. Det skulle vara restaurangmat - där måltider serveras på fat, inte tallrikar. Och ju mer vi ser på (och äter) enorma portioner mat, desto mer ser vi dem som normala - så att vi serverar samma mängder hemma. Tyvärr visar studier att när vi serveras mer tenderar vi att äta det. En varning: det finns ingen anledning att äta färre grönsaker; de är mycket mindre kaloritäta än andra livsmedel (de innehåller färre kalorier per gram). En kopp rå broccoli innehåller till exempel bara 31 kalorier, medan samma mängd chokladglass har nära 285 kalorier.


  • I stället för att räkna kalorier, välj mat som använder fler kalorier. Vissa livsmedel kräver mer energi än andra för att smälta och metabolisera.Vi kallar detta den termiska effekten av mat. Skillnaden är väldigt liten, bara några kaloriförändringar, till exempel att äta en skiva bröd gjord av hela korn, kontra en gjord brödskiva av raffinerat mjöl. Raffinerat mjöl smälter lätt, vilket ger dig hela 4 kalorier per gram, medan hela korn använder upp en del av sina 4 kalorier per gram under matsmältningsprocessen. Till exempel, om en kvinna skulle börja äta bara livsmedel som tar mycket arbete för att smälta, som exempelvis fiber och produkter med högt protein, kan hon spara cirka 12 till 15 kalorier per dag, samma mängd som hon kunde spendera genom att gå i cirka fyra minuter. Men för vissa människor - speciellt de som sitter fast i stillasittande jobb eller har ont om tid till träning - kan det bara vara värt det. Dessutom tenderar livsmedel som tar mer arbete att smälta, som de som är mycket fiberrika, de som är bättre för dig. Och att välja den bästa näringen för din kropp är ett mycket hälsosammare matfokus än att räkna kalorier.


  • Istället för att räkna kalorier, se till att du konsumerar rätt sort. Nästan en fjärdedel av svenskarnas kaloriintag kommer från godis, desserter, läsk och alkoholhaltiga drycker. Ytterligare 5% kommer från salta snacks och frukt-smaksatta drycker. Näringsrika frukter och grönsaker bidrar däremot bara 10% till den genomsnittliga svenskens kaloribudget. När det gäller viktminskning, är en kalori en kalori. Men när det gäller din hälsa är det bäst att inte blåsa din kaloribudget på livsmedel som saknar näringsämnen. Näringsrika täta val som frukt, grönsaker, och fullkorn kan hjälpa till att förebygga hjärtsjukdomar, cancer och diabetes, medan de som saknar näringsämnen, som godis, läsk och vitt bröd kan bidra till en hel mängd hälsoproblem. Samtidigt som det kan vara ett smart val emellertid.

Slutpoängen? Du behöver inte räkna kalorier, men du bör se till att alla dina kalorier räknas.


Simon Thunberg Lic. Kostrådgivare & Träningsrådgivare FITNESSBYTHUN

support@fitnessbythun.com

www.fitnessbythun.com


20 views